grammatik-fur-dich.blogspot.com

On 22:00:00 by Herr Hase   No comments
Praca nad słownictwem rozpoczęta! Cóż tak nie poprawia nam humoru jak małe podjadanie, dlatego właśnie zaczynamy od słownictwa związanego z jedzeniem, gastronomią, żywieniem. Być może nie każdy musi być kucharzem (der Koch), aby jak najlepiej znać niemieckie nazwy produktów spożywczych. :)






Kapitel 9
ESSEN - JEDZENIE
Lebensmittel - Artykuły spożywcze

Thema 9.1.1 - Obst und Gemüse





A tak na zakończenie taka króciutka piosenka o owocach - Der Obst-Song  :))



Was ist dein Lieblingsobst und/oder Lieblingsgemüse?  

Zostaw koniecznie swoją odpowiedź w komentarzu pod tym postem!   ;D








Oczywiście oprócz owoców zdrowe (gesund - zdrowy) są także warzywa, czyli nasze Gemüse!

Przy omawianiu produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce, nie można pominąć, że są one dla nas bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. To nie jedyna ich zaleta, ponieważ jest ich naprawdę bardzo dużo, lecz także wspomnijmy, że są to produkty o niskiej wartości energetycznej, po prostu o małej zawartości kilokalorii [kcal]. Są zdrowe i należy je jeść 4-5 razy w ciągu dnia, powinny być podawane do każdego naszego posiłku.










CIEKAWOSTKA GASTRONOMICZNA

Taką małą ciekawostką gastronomiczną, pochodzącą ze świata niemieckojęzycznego są dania zwane Eintopf, czyli tzw. danie z jednego garnka, to rodzaj gęstej i pożywnej zupy, często z dodatkiem mięsa (das Fleisch) lub kiełbasy (die Wurst). Jest to bardzo popularne danie stołówkowe w Niemczech, ponieważ stanowi tani i do tego pełnowartościowy posiłek.

Również takim popularnym daniem jest Auflaus, czyli zapiekanka, to w ostatnim czasie coraz bardziej lubiana potrawa w Niemczech. W zasadzie można ją zrobić ze wszystkiego, często z tego, co jest pod ręką. Podstawą jest zazwyczaj makaron (die Nudel), ryż (der Reis) lub ziemniaki (die Kartoffeln). Układa się je warstwami w żaroodpornym naczyniu razem z jarzynami, mięsem, rybą (der Fisch), śmietaną (die Sahne) lub innymi składnikami, posypuje się startym serem, po czym zapieka w piekarniku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz